Mūsų teikiamos paslaugos:

 

 

  • Privalomasis pirmosios pagalbos mokymas
  • Privalomasis higienos įgūdžių mokymas
  • Vaikų ir jaunimo neformalus ugdymas, vasaros stovyklos
  • Seminarai, konferencijos, konsultacijos
  • Renginių organizavimas

 

Mūsų adresas:

H.Manto 47, Klaipėda, LT - 92253

Tel.: 8 (46) 31 48 57

El. paštas : info@psn.lt 

Interneto svetainė: www.psn.lt  


20210520 - Pasirūpinkite vaikų sveikata vasarą

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Vaikų sveikatos skyriaus visuomenės sveikatos specialistai sako, kad vaikams vasaros poilsis būtinas dėl rudens ir žiemos laikotarpiu įvykusių organizmo pokyčių.

Dėl didelio mokymosi krūvio pavasarį sumažėja vaikų darbingumas, vaikai ima skųstis nemiga, galvos skausmais. Rudenį ir žiemą dauguma vaikų perserga įvairiomis peršalimo ligomis, labai sumažėja viso organizmo atsparumas.

Mokslininkų nuomone, tuo metu vaikų organizmas patiria ultravioletinį nepakankamumą. Nustatyti sezoniniai, ypač ikimokyklinio amžiaus vaikams, organizmo reaktyvumo svyravimai - pavasarį visi imunobiologiniai reaktyvumo rodikliai blogesni negu rudenį. Be to, pavasarį ryški vaikų, ypač mokyklinio amžiaus, hipodinamija. Visa tai gali būti vaikų organizmo nusilpimo, atsparumo ligoms sumažėjimo priežastis, kurią gali pašalinti arba bent jau sumažinti jos neigiamą įtaką organizmui tinkamai organizuotas vaikų vasaros poilsis.

Vasaros laikotarpiu augančio organizmo sveikatą teigiamai veikia ilgas buvimas gryname ore, judėjimas, organizmo grūdinimas, tinkamas dienos režimas (įvairių vaikų veiklos rūšių kaitaliojimas, pakankamas ir visavertis miegas), sveika mityba. Šie ir kiti faktoriai aktyvina medžiagų apykaitą, kartu stimuliuoja augimą ir vystymąsi, stiprina organizmo atsparumą įvairių neigiamų mikroklimato faktorių poveikiui bei ligoms.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos specialistai primena ir nepamiršti kai kurių taisyklių:

Jei vaikas nėra užsigrūdinęs, prieš pradedant maudymąsi būtina apsiprasti su vandeniu. Negalima maudytis labai sušilus, arba, priešingai, labai sušalus. Vandenyje reikia kuo daugiau judėti. Žalinga maudytis „iki pamėlynavimo" ir todėl pajutus pirmą šiurpulį, reikia išlipti iš vandens. Vaikai, nemokantys plaukti, turi dėvėti tinkamo dydžio gelbėjimosi liemenę. Negalima upėje, tvenkinyje vaikams maudytis be priežiūros, nes atsitikus nelaimei, pradėjus skęsti, nebus kam suteikti pagalbos. Ekspertų nuomone, vaikai skęsta tyliai. Iki penkerių metų jie nesupranta, kas gręsia vandenyje ir tiesiog panyra be jokio garso. Ir tai vyksta žaibiškai. Į vandenį įpuolęs vaikas gurkšteli vandens, nugrimzta ir, nepraėjus nei minutei, praranda sąmonę. Vadinasi, jei vaikas, ypač jaunesnis nei penkerių metų, yra šalia vandens telkinio, jam apsaugoti reikia ypatingos priežiūros.

Ir deginantis saulėje nereikėtų prarasti saiko. Daugeliui žmonių atrodo, kad intensyvus įdegis yra normalu. Deja, dar nemažai vaikų, jaunuolių ir tėvų įdegimą vertina kaip patrauklumo ir geros sveikatos simbolį. Maži vaikai (iki 5 m. amžiaus) visai neturėtų specialiai „degintis". Medikai teigia, kad vaikams iki 14 m. nereikėtų leisti odai parausti dėl saulės poveikio, nes tai jau yra I laipsnio nudegimo požymis. Didžiausias pavojus yra tas, kad neigiami odos pokyčiai vystosi nepastebimai ir nebeišnyksta. Tyrimai įrodė, kad net apie 80 proc. saulės sukeltų odos pažeidimų atsiranda iki 18 metų, o jų padariniai išryškėja po 20-ties ar net 30-ties metų. Nesaikingas deginimasis saulėje sukelia odos sausėjimą, oda tampa mažiau elastinga, raukšlėjasi, gali atsirasti patologiniai odos pakitimai - pigmentinės dėmės, apgamai, odos vėžys. Odos vėžys dažniau išsivysto tiems, kurie vaikystėje buvo nusvilę saulėje iki pūslių.

Einant į paplūdimį su vaikais, būtinai jiems ir sau paimkite galvos apdangalus ir skėtį nuo saulės bei apsauginį kremą. Ne pro šalį ir akiniai nuo saulės. Vaikas tiesioginiuose saulės spinduliuose gali būti trumpai (5-7 min.), nes vaikučio oda labai jautri ir greitai nudega saulėje, jis turi vilkėti medvilniniais drabužėliais. Geriausias laikas - iki 11 val. ryte ir po 16 val. pavakary. Kaitrią dieną mažylius geriau laikyti medžių šešėlyje ar po skėčiu nuo saulės, būtina įsidėmėti, kad smėlis ir vanduo atspindi saulės spindulius ir sustiprina jų poveikį. Jei vaikas žaidžia ne po skėčiu nuo saulės, o šalia jo, odelė labiau nukenčia, nei būnant toli nuo skėčio, kuris taip pat atspindi saulės spindulius. Paplūdimyje žaidžiančių vaikų galvos turi būti uždengtos medvilniniais galvos apdangalais, o kūnas tepamas apsauginiu nuo saulės kremu